Új oktatási rendelet borzolja a német kisebbségi kedélyeket Lengyelországban

2022. október 6-án tartották Strasbourgban a Kisebbségi Munkacsoport ülését, melynek második témája a lengyel oktatási minisztérium új rendelete.

A lengyel oktatási minisztérium 2022. február 4-i rendeletével a német mint kisebbségi nyelv oktatását heti háromról egy órára csökkentette. A kisebbségi nyelv és támogatásának csökkentése, amely a kilenc nemzeti kisebbség közül csak egyet érint, nevezetesen a Lengyelországban élő német kisebbséget, megkérdőjelezi a nemzeti és nemzetközi jogi és emberi jogi normák tiszteletben tartását.

Bernard Gaida, a FUEN Német Kisebbségek Munkacsoportjának (AGDM) elnöke bemutatta azokat a kihívásokat, amelyekkel a kisebbség szembesül. Úgy véli, ha egy témát a lengyel kormány teljesen ignorál, akkor európai szintre kell emelni. Ezt meg is tették, panaszt nyújtottak be az Európai Bizottságnak, de egyelőre semmilyen reakciót nem kaptak rá, annak ellenére, hogy egy ilyen égető témában ezt elvárhatónak véli. A helyzet komolyságát érzékeltetve elmondta, hogy a lengyelországi kisebbségek körében egyre nagyobb a félelem, mi a kormány következő lépése a kisebbségekkel szemben.

Rafal Bartek, a Lengyelországi Német Szociális Kulturális Társaságok Szövetségének (VdG) elnöke elmondta, sokan tiltakoztak a törvény bevezetése után, más Lengyelországban élő kisebbségek is szolidaritásukról biztosították a németajkú kisebbséget. Több egyetemi professzor is állasfoglalást fogalmazott meg a határozat és az ellene benyújtott panasz alapján. Számos petíciót, panaszt és állásfoglalást nyújtottak be, köztük a lengyel miniszterelnöknek, az Európa Tanácsnak, az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak. Bartek elmondta, hogy eddig a Bizottságtól nem kaptak választ, ami meglepi őket, hisz fiatalokról, gyerekekről van szó.

A Bizottság álláspontja szerint ez oktatási kérdés, miközben kisebbségi, emberi jogi kérdésről beszélhetünk. Kitért arra, hogy hosszú távú megoldást kell találni, mielőtt számos kis iskola bezár. Elsődlegesen a gyermekek identitása és származási nyelvének megőrzésén keresztül a német nyelv újraélesztése a céljuk. ’89 óta ez az első iskolaév, amikor német állampolgársággal rendelkező lengyel diákokat strukturálisan diszkriminálnak.

Vincze Lóránt szolidaritásáról biztosította a VdG elnökét, köszönte a kitartó munkáját, annak ellenére, hogy a Bizottságtól nem kapott választ, ami nem meglepő, hisz már többször tapasztalták már ezt a hozzáállást. Kiemelte, hogy ez a kérdés nemcsak kisebbségi, hanem oktatási, gyermekügyi kérdés is.

Megszakítás