Sikerrel zárult a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

2021. május 7-én immár végérvényesen lezárult a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése, amely a koronavírus miatt két év hosszúra nyúlt. A szervezők szerint végül több mint 1,4 millió aláírást gyűjtöttek össze, 11 tagállamban teljesítve az érvényességhez szükséges küszöbértéket.

Forrás: Facebook: SignitEurope

A Székely Nemzeti Tanács által életre hívott kezdeményezés tehát jó eséllyel a tagállami érvényességi vizsgálat után is eredményes lesz, így az Európai Unió történetének hetedik sikeres európai polgári kezdeményezéseként kerülhet az Európai Bizottság asztalára.

A következő feladat a kezdeményezés szervezői bizottsága számára az egyes tagállamokban online és papír alapon leadott támogató nyilatkozatok összegyűjtése és azok érvényességi vizsgálatra történő leadása az adott tagállam illetékes hatósága számára (Magyarországon a Nemzeti Választási Iroda). A hatóságok ezt követően igazolják, hogy a tagállamban hány érvényes aláírás gyűlt össze a kezdeményezés mellett – ebből áll össze az aláírásgyűjtés hivatalos végeredménye. A szervezők ezek után nyújthatják be az immár sikeressé nyilvánított kezdeményezésüket az Európai Bizottságnak, és ezzel megkezdődik az EPK uniós intézmények általi vizsgálatának szakasza.

Izsák Balázs a kezdeményezés szervezői nevében elmondta: akkor kívánják iktatni az Európai Bizottságnál a kezdeményezésüket, amikor a legnagyobb esélyét látják a folyamat sikerére,  vagyis hogy a Bizottság jogszabályt kezdeményezzen. A kezdeményezés időzítéséről tehát az Izsák Balázs és Dabis Attila által képviselt polgári bizottság határoz majd.

Forrás itt

Megszakítás