Őshonos kisebbségek, nemzeti közösségek és nyelvi munkacsoport ülés 2016. április 14. Európai Parlament, Strasbourg

2016. április 14-én, Strasbourgban került sor kisebbségi intergroup áprilisi ülésére.

DSC_0442

Az Őshonos kisebbségek, nemzeti közösségek és nyelvi munkacsoport 2016. április 14-i ülésének első vendége Borzási Sarolta, a SHARE Föderáció magyar ügyekért felelősalelnöke, a Kolozsvár Ifjúsági Főváros projekt (http://www.kolozsvar2015.eu/) magyar közösségért felelős programkoordinátora volt, aki bemutatta az Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 projekt során szerzett tapasztalatokat. Európa Ifjúsági Fővárosa díjat az Európa Ifjúsági Fórum (www.youthforum.org) adományozza egy évre egy-egy városnak. Ez idő alatt a DSC_0440városoknak a különböző tevékenységek keretén belül lehetősége nyílik bemutatni a fiatalság kulturális, szociális, politikai, és gazdasági életét. A projektet a helyi önkormányzat és a SHARE Föderáció együttműködésével sikerült megvalósítani. Borzási hangsúlyozta, hogy a címet csak önkormányzat kaphatja meg, azonban most először történt az, hogy a megvalósításban egy civil szervezet is részt vett. A kisebbségi helyzetre vonatkozóan Borzási elmondta, hogy Kolozsváron népes magyar közösség él, a legnagyobb kisebbséget teszi ki Kolozsváron, amely rendelkezik politikai képviselettel és számos civil szervezettel. Borzási beszélt a projekt többnyelvűségéről is, a jelentkezéskor deklarálták, hogy a programnak öt hivatalos nyelve lesz (román, magyar, angol, francia, német). Az alelnök szerint ez már önmagában jó alapot biztosított a sikeres megvalósításhoz. Borzási elmondta, hogy az utolsó pillanatban döntöttek, egy a város nevét három nyelven tartalmazó logó mellett. A program ideje alatt mindvégig törekedtek a többnyelvű online megjelenés mellett. Borzási hangsúlyozta, hogy úgy vélik, a kisebbségek hozzáadott értéket képviselnek és ezt a helyzetet a projekt során is számos alkalommal megtapasztalhatták (magyar politikusok, EP képviselők, miniszterek, valamint Kolozsvár alpolgármesterének támogatása, Budapesten működő, a projektet népszerűsítő iroda). Az önkormányzati adminisztrációval azért voltak nehézségeik (pl.: mindent le kellett fordítani román nyelvre). A többnyelvűség sokba kerül, de szerencsére erre megvoltak a forrásaik. A cél érdekében mindenkinek, román és magyar civil szervezeteken együtt kellett dolgozni, amely jó alapot adott a szervezetek közötti párbeszédre, valamint arra, hogy megismerjék egymás nézeteit.

Az ülés második felében a spanyolországi (baszk) Donostia San Sebastiant mutatták be, amely 2016-ban nyerte el az Európa Ifjúsági Fővárosa címet (http://dss2016.eu/eu/). Donostia San Sebastian többnyelvű város, az utcákon baszk, spanyol és francia nyelvet lehet hallani. A program koordinátorai hangsúlyozták, hogy a kultúra az együttélés DSC_0443megtanulásának egyik eszköze, és hogy a projekt fő célja hidakat építeni népek, nyelvek, vallások között. Számos olyan konkrét programot és kezdeményezést mutattak be, melyek célja az európai kisebbségi közösségek összekapcsolása, a ‘közös nevező’ megtalálása.

A tanácskozás végén Nils Torsvald felhívta a figyelmet az EBESZ Nemzeti Kisebbségi Főbiztosa által minden második évben meghirdetett 50.000 eurós díjazású pályázatra. A Max van der Stoel Award (http://www.maxvanderstoelaward.com/) elnevezésű pályázatra azok jelentkezhetnek, akik a kisebbségek helyzetének előmozdításáért kiemelkedő, rendkívüli eredményeket értek el. Torsvald elmondta, hogy az intergroup várja azon jó ötleteket, amelyeket továbbítani lehet az EBESZ irányába.

Megszakítás