OPEN DAYS, vagyis a „Régiók és Városok Európai Hete” elnevezésű nyílt napok 2015

 

Kövesd online: http://ec.europa.eu/regional_policy/opendays/od2015/webstreaming.cfm#top

 

A régiók és városok európai hete – OPEN DAYS Clipboard01

Mi ez?

Az OPEN DAYS egy évente megrendezett négynapos, brüsszeli központú rendezvény, amelynek során a régiós és városi közigazgatásban dolgozó tisztviselők, valamint szakértők, oktatók és kutatók oszthatják meg egymással a regionális és városfejlesztés területén kialakult bevált módszereiket és ismereteiket. A rendezvény emellett az EU kohéziós politikájának fejlesztésével kapcsolatos politikai kommunikáció elismert fóruma is, amely ráirányítja a döntéshozók figyelmét arra, hogy az uniós döntéshozásban a régiók és városok szempontjait is figyelembe kell venni. Az OPEN DAYS a legnagyobb ilyen jellegű európai nyilvános rendezvény.

Mi történik tulajdonképpen a rendezvényen?

Október elején mintegy 6000 résztvevő és 600 felszólaló gyűlik majd össze Brüsszelben Európa minden részéből, sőt még Európán kívülről is, hogy részt vegyen a regionális és helyi fejlesztéshez kapcsolódó mintegy 100 workshopon, a vitákon és hálózatépítő programokon, illetve különböző kiállításokat tekintsen meg. A szervezők a programot minden évben az uniós menetrend aktuális súlypontjaihoz igazítják. Az OPEN DAYS-en a részvétel díjtalan.

Miért fontos a régiók és városok hete?

A régiók és városok részt vesznek a legtöbb uniós szakpolitika végrehajtásában. Az EU-ban a nemzeti szint alatti közigazgatási szervekhez kapcsolható a közkiadások egyharmada (évi 2100 milliárd euró) és a közberuházások kétharmada (mintegy 200 milliárd euró). Az utóbbit sok esetben az uniós jogszabályokhoz igazodva kell elkölteni.

Kik vesznek részt az OPEN DAYS-en?

A rendezvény főként a regionális és városfejlesztési politika iránt érdeklődőket célozza, így a résztvevők elsősorban a helyi, regionális, országos és uniós szinten dolgozó tisztviselők köréből kerülnek ki. A tipikus résztvevő valamely regionális vagy helyi önkormányzattól jött (52%), először vesz részt a rendezvényen (45%) és kifejezetten ezért utazott Brüsszelbe (82%).*

Bővebben: http://ec.europa.eu/regional_policy/opendays/od2014/doc/factsheet/od_factsheet_hu.pdf

 

 

Megszakítás