Könyvbemutató az EP-ben: Küzdelem a megmaradásért. A kárpátalja magyarok

A kárpátaljai magyarok a történelmi viharok ellenére a mai napig kitartottak, talpon tudtak maradni – jelentette ki Bocskor Andrea a Fidesz európai parlamenti (EP-)képviselője kedden Brüsszelben a Struggle For Survival – The Transcarpathian Hungarians (1944-2022) című angol nyelvű tanulmánykötet bemutatásakor.

Bocskor Andrea, a HUNINEU iroda közreműködésével, az Európai Parlamentben tartott könyvbemutatón hangsúlyozta: a kötet célja, hogy a nemzetközi közönség számára is érthetően, de tudományos igényességgel foglalja össze a kárpátaljai magyarság történetének a túlélésért és önazonosságért, politikai, nyelvi-oktatási jogokért folytatott küzdelmeinek legfontosabb, legviharosabb fordulópontjait 1944 és 2022 között.

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy a kárpátaljai magyar közösség a korábbiakhoz hasonlóan 2022 után is kitart és meg tud maradni a szülőföldjén, identitása, nyelve, kultúrája megőrzésével. Kiemelte, ebben nagy szerepe van Magyarországnak, de a jövőre nézve jelentős hatással van rá a nemzetközi közösség is.  “Remélem, kötetünk közelebb viszi olvasóinkat kis közösségünk mélyebb megértéséhez, a törekvéseinkkel való azonosuláshoz. A kárpátaljai magyarok nem kérnek mást, mint azonos bánásmódot az országon belül. Egyforma nyelvi, oktatási és egyéb jogokkal kívánnak rendelkezni a többségi nemzettel” – tette hozzá Bocskor Andrea.

Forrás: MTI

Megszakítás