„Gyermekhangok Európáért” – Európai koncertturné III. rész (Brüsszel)

A Magyar Parlament elnöke, Kövér László javaslatára, és a Hunineu iroda szervezésében került sor a 140 gyermeket számláló Szentegyházi Gyermekfilharmónia nyugat-európai turnéjára. 

A koncertkörút egyik kiemelt állomásának számító Brüsszelbe szintén nem mindennapi körülmények között sikerült befutni: a belga fővárosban ugyanis éppen autómentes napot tartottak! Ezen a helyszínen 3 napig vendégeskedtek a gyerekek és kísérőik, melynek során számos program és fellépés várt rájuk.

A szállások elfoglalása után a Szent Mihály- és Szent Gudula székesegyházban kezdtek Havas István atya miséjén, majd a Brüsszeli Magyar Nagykövetség épületében meleg vacsora várta őket Hernyes Zoltán nagykövet úr felajánlásából.

A második brüsszeli nap sem volt eseményekben szegény. Reggel az EU Parlament épületébe nyerhettek betekintést az érdeklődők, majd kis idő elteltével a parlament előtti téren került sor egy közös éneklésre. A magyar EU delegáció tagjai közül többeket is megfogott a produkció: Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Bauer Edit képviselő asszonyok, Glattfelder Béla képviselő úr mellett Dömötör Csaba delegációs titkár és több asszisztens, parlamenti dolgozó is lelkesen kapcsolódott be a kóristák közé néhány közös ének erejéig.

Ezt követően rövid, de igen aktív pihenő következett: délután a Mini-Európa Park megtekintése, majd a rengeteg csúszdával ellátott vízi kalandpark élményei vártak kicsikre-nagyokra egyaránt!

A nap zárásaként este a Grand Place-hoz mentek a buszok, itt három étteremben Gyürk András EP-képviselő támogatásával meleg vacsorát kaptak a gyerekek. Az emlékezetes nap méltó befejezése volt, mikor a filisek spontán dalolásba kezdtek a főtéren.

Bár a brüsszeli program a végéhez közeledett, de hátra volt még egy látogatás, illetve fellépés a Belga Parlament épületében, ahol Danny Pieters úr, a Belga Szenátus elnöke és Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke fogadta a szentegyháziakat. Meghívást kaptak az eseményre az EP képviselők, magyar képviseletek vezetői is. Az énekes-hangszeres műsor végén Pieters úr külön kérésére – a magyar és székely himnusz is elhangzott. A szenátusi eseményt állófogadás zárta a Parlament dísztermében.

Szabadprogramként a rendkívül érdekes és különleges brüsszeli hangszermúzeum meglátogatása, majd nagy belvárosi séta következett. Este a Grand Place-on, a főtéren egy nagy éneklés keretében vett búcsút a várostól és a szépszámú érdeklődőtől a Fili, majd a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben gyors átöltözés, hideg vacsora és az indulás következett.

Megszakítás