„Gyermekhangok Európáért” – Európai koncertturné I. rész

A Magyar Parlament elnöke, Kövér László javaslatára, és a Hunineu iroda szervezésében került sor a 140 gyermeket számláló Szentegyházi Gyermekfilharmónia nyugat-európai turnéjára.  

Szeptember 13-án indult el a három busz Erdélyből, Szentegyházáról a tíznapos útra. A százfős Szentegyházi Filharmónia kórusát — amely Budapesten kiegészült két-két felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és anyaországi lánnyal —  egy negyvenfős zenekar és a buszonként három-három felnőtt kísérte el.

A hat országon és számos városon keresztül ívelő koncertsorozat első állomásaként, Haáz Sándor karmester vezetésével Korondon tartottak nyilvános főpróbát a Filisek.

A reggeli már Gyulán, a zeneiskolában érte a csapatot, majd pihentető gyógyfürdőzés következett. Erre szükség is volt, hiszen délután a Parlament főlépcsőjén kellett teljesíteniük – ez pedig nem minden nap adatik meg egy kórus életében. A köztársasági elnök és a házelnök jelenlétében lezajló éneklés felejthetetlenül sikerült, Schmitt Pál egyenesen „csodának” nevezte a látottakat, hallottakat.

Másnap az utolsó magyarországi állomás, Győr következett, ahol szintén helyi családok segítették a szállásadást. Ekkorra már a turné harmadik napját datálhattuk. A Széchenyi téren kétezres tömeg előtt lépett fel a Filharmónia, majd a buszok a határ felé vették az irányt: megkezdődött a turné lehetőleg még izgalmasabb része, irány Nyugat-Európa!

Megszakítás