Fedezze fel Székelyföldet!

Fedezze fel Székelyföldet és vegyen részt egy speciális esten 2021. december 7-én este 7 órakor a brüsszeli Liszt Intézetben, ahol a Székelység történetének brüsszeli könyvbemutatója mellett Koszika & Hotshots nevű zenei formáció biztosítja a jókedvet.

A székelység története eredetileg 2013-ban jelent meg magyarul, a mostani átdolgozott verziót 2020-ban adták ki magyar és román nyelven oktatási kiadványként nem csak diákoknak hanem felnőtteknek egyaránt. Az a célja, hogy mindenki számára közérthetően összefoglalja a székelység történetének legfontosabb tudnivalóit a régmúlttól az ezredfordulóig. A könyv film- és könyvajánlókat is tartalmaz, melyek további tartalmas elmélyülésre ösztönöz. Annak ellenére, hogy tizenegy különböző tanár és történész írta a könyvet, maga a tartalom egységes formát öntött.

Szerzők:

Ferencz S.Alpár, Forró Albert, Hermann Gusztáv Mihály, Kádár Gyula, Mihály János, Novák Zoltán, Novák Károly István, Orbán Zsolt, Sepsiszéki Nagy Balázs, Sófalvi  András és Sztáncsuj József.

Az est beszélgetőtársai:

Orbán Zsolt, a könyv egyik szerzője

Hermann Gusztáv Mihály, történész

A beszélgetés magyarul zajlik angol szinkrontolmácsolással.

A székelység történetének áttekintése után Koszika és társai szolgáltatják a zenét. A funky ritmusok, a jazzes-bluesos akkordok, a reagge hangulat és az etno-folk vagy a drum and bass hatások is megjelennek a koncerten. A gyakran társadalomkritikus szövegek elvekről, életérzésekről, álmokról vagy épp félelmekről árulkodnak. Elektronikus zenéjükben bátran keverik a népies dallamokat a modern és eklektikus hangzásvilággal.

Koszorús Krisztina – ének

Ercsei Frankie – dob

Szász Csaba – gitár

László Sándor – basszusgitár

Az est Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő kezdeményezésére a Liszt Intézet és a Hunineu Alapítvány szervezésében valósul meg.

Részletek:

https://culture.hu/en/brussels/events/discover-szeklerland

Megszakítás