Európai uniós pályázati források a külhoni magyaroknak

A Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. és a HUNINEU Alapítvány közreműködésében 2017 őszén is megvalósult a külhoni magyar közcofösségek képviselőinek szóló, az európai uniós közvetlen pályázati források hatékony lehívását szolgáló képzéssorozat.

A képzés erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, muravidéki és horvátországi magyar résztvevői a november 13-15-i, a november 20-22-i és a november 27-29-i csoportokbaIMG_20171212_165301n sajátíthatták el a háromnapos képzés tananyagát. A szervezők a három, magyarországi rendezvényen legjobban teljesítő 10 fő számára ezen felül biztosították a lehetőséget, hogy december 11-13. között brüsszeli tanulmányi úton vehessenek részt.

Az MFK által összeállított program három modulból áll: bevezetés a projektek rendszerébe, projektfejlesztési alapismeretek és projektmenedzsment ismeretek. A kurzusokon résztvevő hallgatók naprakWP_20171212_14_58_39_Proész tudást szerezhettek a közvetlen támogatású európai uniós programokról, a pályázatok rendszeréről, a projektfejlesztésről és –menedzsmentről, valamint pénzügyi ismeretekről, mind elméleti, mind gyakorlati megközelítésből. A hallgatók minden nap végén számot adtak tudásukról, és az eredményesen vizsgázók a harmadik nap végén átvehették az akkreditált képzés elvégzését tanúsító okleveleket.

A brüsszeli látogatás keretében a kiutazók találkozhattak dr. Stelbaczky Tibor nagykövettel, Magyarország Állandó Képviseletének helyettes állandó képviselőjével ésWP_20171212_15_14_28_Pro (1) Joó Kingával, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság magyarországi tagjával. Az MFK brüsszeli képviseletén Kiss Antal miniszteri biztos, az MFK ügyvezetője fogadta a csoportot, akik előadást hallgattak meg Urbányi Pétertől, az MFK tanácsadójától, Szakonyi Andreától, az Erasmus+ munkatársától, Intze Hunortól, a HUNINEU brüsszeli irodájának munkatársától, Baka Ágnestől és Mátyás Gizellától, Budapest Főváros Képviseletének munkatársaitól és Csókay Annától, az MVM Zrt. munkatársától. A résztvevők emellett ellátogattak az Európai Parlament látogatóközpontjába is.

A HUNINEU Alapítvány lehetőséget biztosított a Kuratórium külhoni tagjai által javasolt 20 fő számára a képzésen való részvételre annak érdekében, hogy a kurzusokon elsajátított tudást a WP_20171212_15_39_32_Proközösségük megmaradása, megerősítése érdekében tudják hasznosítani. A HUNINEU ezzel kívánta lehetővé tenni az egyes nemzetrészek képviselőinek olyan ismeretek megszerzését, amelyek a szülőföldön való boldogulást előmozdíthatják.

 

 

Megszakítás