Európai őshonos kisebbségek az Európai Történelem Házában

2022. október 6-án tartották Strasbourgban a Kisebbségi Munkacsoport ülését, melynek első témája az Európai Történelem Háza múzeum tevékenysége és annak lehetséges jövőbeni együttműködése a munkacsoporttal. A múzeum bemutathatja az Európában élő őshonos kisebbségeket és ez a közös munka akár egy európai projekthez is hozzájárulhat. Második témaként a FUEN AGDM elnöke egy esettanulmányt mutat be Lengyelországból.

Constanze Itzel az Európai Történelem Háza igazgatója elmondta, hogy a múzeum egy nemzeteket átfogó tárlat, melyet a kontinens formált. Egy hely a tanulásra, a reflexiókra és a vitákra, és egyesíti a perspektívák sokféleségét, dokumentálja a különböző európai emlékeket, értékeket. Európa történelmének definiálása után magára a történelem interpretálásának sokféleségére és az európai értékek örökségére hívja fel a figyelmet és a történelmi narratívák különböző aspektusaira. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy bizonyos témák kapcsán szeretnének vezetett túrákat is.

A múzeum 37 országból 300 intézettel működnek együtt, 3000 kiállítási tárgyuk van. Ezt szeretnék további kisebbségi tematikával kiegészíteni, mint pl.: a könyvespolcukat – a nyelvi sokszínűség jegyében – szeretnék kisebbségi nyelveket magába foglaló szótárakat bemutatni. A digitális stratégiájukat említve elmondta, hogy virtuális sétákat fejlesztettek, melyek az év végére lesznek elérhetők, továbbá online mozivetítéseken lehet részt venni, tanárok számára tartanak szemináriumokat, a helybéli kiállítást online platformokkal egészítették ki egy Európán átívelő közös projekt keretében. Az igazgató kiemelte a roma tárlatukat, mely a legnagyobb kisebbség Európában,ám ennek ellenére nagyon alulreprezenált. Végezetül Itzel kifejti, hogy örül a lehetőségnek és megkeresésnek és nyitott az új ötltekre. Vincze Lóránt megköszönte az igazgató nyitottságát, a nyelvi és nemzeti sokszínűségének jobb bemutatását a múzeumban.

 

Megszakítás