„Erdély egy gyönyörű nő” kiállítás a XIV. „Kufstein” tanácskozáson

A HUNINEU az „Erdély egy gyönyörű nő” című, néprajzi vonatkozású fényképanyagát 2016. szeptember 17-18. között az ausztriai Felsőpulyán (Oberpullendorf) megrendezett XIV. „Kufstein” tanácskozáson mutatta be.5

A kiállítást Pappné Farkas Klára, az Alapítvány Igazgatóságának elnöke nyitotta meg. A megnyitón részt vett többek között Hollós József, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke, Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Nikolaus Berlakovich, az osztrák parlament képviselője, Rudolf Geissler, Felsőpulya polgármestere és a „Kufstein” tanácskozás valamennyi résztvevője – a világ magyarságának képviselői.

7Kiállításunk anyagát a Dávid Botond székelyudvarhelyi fotóművész által készített, székelyföldi népviseleteket ábrázoló, vászonra nyomtatott fényképek alkották. az öltözetek a székelyföldi vidékek változatosságát jelzik: minden székely falunak és környékének megvan a maga jellegzetes székely ruhája.

Székelyföld lakossága mélyen gyökerező büszkeséggel kötődik szülőföldjéhez, itt él egy tömbben a legnagyobb lélekszámú külhoni magyar közösség, becslések szerint 700 000 fővel. Magyar identitásuk megőrzésének kiváló eszköze őseik hagyományainak ápolása, egyszersmind modern korba történő átültetése. A HUNINEU az „Erdély egy gyönyörű nő” című kiállítás megszervezésével és népszerűsítésével támogatni kívánja a székelyföldi és erdélyi magyarság e törekvését. Szeretnénk az európai közönség és az európai intézmények figyelmébe ajánlani azt a küzdelmet, amelyet a magyar nemzeti közösségek vívnak nemzeti identitásuk megőrzéséért.6

A brüsszeli Balassi Intézet 2016. január 12-26. között adott otthont a kiállításnak, amelyet Gál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke, Vitézy Zsófia, a Balassi Intézet igazgatója és Pappné Farkas Klára, az Alapítványunk Igazgatóságának elnöke nyitott meg. A gyűjteményt továbbá Csíkszeredában (2016 tavaszán), Székelyudvarhelyen (2016 nyarán) tekinthették meg az érdeklődők, de látható volt a budapesti I. Székely Fesztiválon (2015 májusában) is.

4„Mert egy országrészt nem
fogadalom, fegyver és birtoklás tart
meg, hanem az a titkosabb hódítás,
mely úgy ejti meg a földet, mint
a férfi a nőt. Erdély a legkülönb
nő volt
, akivel a magyarságnak itt
Európában dolga akadt (…)”

Németh László

Budapest, 2016. szeptember 21.

 

1 23

Megszakítás