Csáky Pál: őshonos kisebbségek jogaiért felelős uniós biztos kell

Csáky Pál is csatlakozott az Európai Parlament azon EP képviselők csoportjához, akik azt kérik Jean-Claude Junckertől, hogy az új, októberben kinevezendő Európai Bizottságban legyen egy olyan biztos is, aki az őshonos kisebbségek jogaiért is felelős lesz. 

Csáky PálCsáky Pál, a Magyar Közösség Pártja EP-képviselője csatlakozott az Európai Parlament azon képviselőihez, akik azt kérik Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnökétől, hogy az új, októberben kinevezendő Európai Bizottságban legyen egy olyan biztos is, aki az őshonos kisebbségek jogaiért és problémáik megoldásáért is felelős lesz. „Örülök annak, hogy az Európai Parlamentben formálódik egy ígéretes lobbi, amely az őshonos kisebbségek jogainak erőteljesebb védelméért száll síkra. Remélhetőleg ősszel megalakul Gál Kinga vezetésével az illetékes frakcióközi bizottság – az intergoup – is, amely arra lesz hivatott, hogy összehangolja a különböző pártcsoportokhoz tartozó politikusok ez irányú tevékenységét” – mondta Csáky Pál.

Az MKP európai parlamenti képviselője, Csáky Pál nehezményezte, hogy az unió a területén kívül nagy figyelmet szentel az emberi jogoknak, határain belül azonban elhanyagolja az összesen 50 millió főt számláló történelmi kisebbségeket. Csáky elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az EU milyen jogokat garantál a kisebbségeinek. Ugyanakkor azzal sem ért egyet, hogy az adott kisebbséget érintő ügyek kizárólag a nemzetállamok kormányaira tartoznak. Üdvözölné, ha több önkormányzati jogot kapnának a kisebbségek közösségei és a területi autonómia elvét sem veti el. „A kisebbségek jobban éreznék magukat, ha már elfogadták volna a kisebbségi törvényt, amit Szlovákia alkotmánya is előír. Húsz éve nem sikerül ezt a törvényt elfogadtatni. Ugyancsak jobban éreznék magukat a kisebbségek tagjai, ha létezne az önkormányzatiságnak valamilyen formája. A mai modell ugyanis 19.századi, hiszen az állam dönt az adott kisebbségi közösség ügyeiről”- mondta Csáky.

Megszakítás