Ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma

A határon túli kis- és középvállalkozások támogatása volt a téma a KMKF-munkacsoport ülésén

    Budapest, 2017. október 5., csütörtök (MTI) – A helyi telekkönyvek elavultságát és a magyar ajkúak előnyben részesítésének nehézségeit említette a határon túli kis- és középvállalkozások támogatásának legfőbb problémái között a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) szakpolitikai munkacsoportjának csütörtöki, zárt ülése után az MTI-nek nyilatkozva a testület társelnöke.

Vitányi István (Fidesz) elmondta: több helyütt probléma, hogy az akár generációk óta tisztázatlan tulajdonviszonyok miatt a támogatásokra pályázók nem tudják igazolni a meglévő területükhöz való jogukat.
Hozzátette: kezdetben Romániában engedték, hogy előnyben részesítsék a pályázatoknál a magyarul beszélőket, a kettős állampolgárokat, ám később kifogásolni kezdték ezt. Jelezte, keresik annak lehetőségét, hogy ténylegesen a külhoni magyarokhoz jussanak ezek a források.
Vitányi István elmondta, a kormányzat gazdaságfejlesztési programja a Vajdaságban és Kárpátalján “szépen megy”, és Erdélyben is indulóban van. Utalt arra, hogy friss bejelentés szerint Orbán Viktor miniszterelnök erdélyi látogatásának egyik “hozadéka” a bölcsőde- és óvodafejlesztésre juttatandó 21 milliárd forintos támogatás.
Azt szeretnék, ha minden magyar anyanyelvű gyerek magyar nyelvű óvodába, bölcsődébe tudna járni – jelentette ki a képviselő.
Ikotity István (LMP), a testület másik társelnöke arról beszélt, hogy láthatóan elindult a gazdaságfejlesztési program, és a kis- és középvállalkozások támogatása segíti a magyarság megmaradását a Kárpát-medence szomszédos államaiban.
Közölte, örülnek annak, hogy a KMKF ülésén minden részt vevő párt partner abban, hogy ez jól működő legyen.

Megszakítás