Újraválasztották az SZNT elnökét

Újabb négy évre szóló elnöki megbízatást adott Izsák Balázsnak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott tisztújító küldöttgyűlésén.

Az SZNT-t csaknem 15 éve – 2008 februárja óta – vezető Izsák Balázs elnöki beszámolójában kiemelte: immár egymillió-négyszázezer európai ember nevében emelik fel szavukat azért, hogy az EU tagállamai a kohéziós források elosztásánál vegyék figyelembe a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeit is. Azt ígérte, sikerre fogják vinni az SZNT nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését, azzal együtt, hogy az Európai Unió törvényszéke alig néhány napja utasította el az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) keresetét az úgynevezett Minority SafePack ügyében, amely a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére sürgetett – mindeddig eredménytelenül – európai jogalkotást.

Az elnök az SZNT előtt álló másik nagy kihívásként a székelyföldi személyi kártya intézményesítését említette. Szerinte az ennek érdekében kiépítendő informatikai rendszer a Székelyföld önszerveződésének alapja lehet.

Izsák Balázs egyedüli jelöltként pályázott a – magát a székelység közképviseleti testületeként meghatározó, a székelyföldi őshonos közösség területi autonómia iránti igényének képviseletére vállalkozó – SZNT elnöki tisztségére, a régi-új elnöknek a 152 küldött közül 108 szavazott bizalmat.

Az SZNT tisztújító küldöttgyűlését Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Katalán Nemzetgyűlés elnöke és a Baszk Nemzeti Párt képviselői üdvözölték.

A küldöttgyűlés megerősítette a székelyföldi személyi kártya bevezetéséről szóló állandó bizottsági határozatot, és ügyvivői, illetve három szakterületi megbízotti tisztséget hozott létre, amelyek betöltéséről később döntenek.

Forrás: itt

Megszakítás