Őshonos kisebbségek, nemzeti közösségek és nyelvi munkacsoport ülés, 2015. február 12. Európai Parlament, Strasbourg


2015. február 12–én került sor az Őshonos kisebbségek, nemzeti közösségek és nyelvi munkacsoport következő ülésére Strasbourgban.

Astrid Thors

A találkozót megnyitó Gál Kinga, üdvözölte Astrid Thors-t[1], az EBESZ Kisebbségügyi főbiztosát. Torvalds Nils személyes barátjaként mutatta be Astrid Thorst és örömét fejezte ki, hogy elfogadta a munkacsoport meghívását.

 

Astrid Thors hangsúlyozta, hogy az intergroup ülés egyik első vendége, így első kézből értesülhet a képviselőktől a munkáját részét képező, a nemzeti és nyelvi kisebbségeket érintő legfontosabb kérdésekről. A főbiztos vitaindító felvezetőjében bemutatta hivatala feladatait, hangsúlyozta, az ő feladata nem a monitoring, az ellenőrzés, hanem sokkal inkább a „csendes diplomácia” eszközeinek alkalmazása, a konfliktusok megelőzése, így a célországok is szűkebben határozhatók meg. 2013 augusztusa óta, amióta átvette a hivatalt, a nemzetközi események miatt megváltozott a munkája. A korai figyelmeztetés, a korai akciók, a válságmegelőzés a főbiztos legfontabb feladata, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nem egyéni ügyekkel foglalkozik. Thors elmondta, hogy kisszámú hivatallal dolgozik, szűkös anyagi lehetőségek között, ezért is tartja fontosnak az önkéntes felajánlásokat.  Tanácsaikkal gyakran hozzájárulnak a Nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény[2] betartásához. Ajánlásaikkal, tanácsaikkal inkább a megvalósítás „mikéntjében” próbálnak az érintettek segítségére lenni. Mindezek az országok kapcsán megfogalmazott tematikus ajánlásokban is szerepelnek.  Thors szerint fontos az állampolgárság kérdése is, amelyhez számos további probléma kapcsolódhat. Azon kevés intézmény közé tartoznak, akik a továbbra is fontosnak tartják az integrációt.

 

A főbiztos ezt követően egyes országokban tapasztalt problémákra, nehézségekre mutatott rá. Thors beszélt Macedónia[3] törékeny helyzetéről, amelyet figyelemmel kísér. Megemlítette továbbá a kirgizisztáni tádzsik kisebbség helyzetét, ahol már általános oktatás van tádzsik és üzbég nyelven, azonban felsőoktatás csak kazah vagy orosz nyelven érthető el. Georgia kapcsán az új nyelvtörvény említette, amely az örmények jogát sértheti, folyamatos konzultációt folytattak. Moldova kapcsán reményét fejezte ki, hogy sikerül kormányt alakítaniuk. Ukrajnában a Krím helyzetét mutatta be, különös tekintettel krími tatárok helyzetére. Thors reményét fejezte ki, sikerül az ukrajnai nyelvhasználatot rendezni.

 

[1] Astrid Thors, volt finn EP-képviselő, korábbi bevándorlásért és európai ügyekért felelős miniszter, aki jelenlegi tisztségét 2013. augusztus 20-tól tölti be.

[2] Framework Convention for the Protection of National Minorities

[3] Az ország hivatalos elnevezése: FYROM, Macedón Volt Jugoszláv Tagköztársaság

 

Megszakítás