Felsőpulyai XIV. „Kufstein” tanácskozás 2016. szeptember 17-18.

 

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége 2016. szeptember 17-18-án Oberpullendorf/Felsőpulyán tartotta a „Kufstein” tanácskozást. A „Magyar migráció az EU-tagországaiba” című konferenciát a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége, a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület és Felsőpulya városa közösen rendezték meg. Az esemény védnökei: Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere, Muna Duzdar, kisebbségekért felelős államtitkár (Ausztria), Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár (Magyarország) és Hans Niessl, Burgenland tartományi főnöke.

A tanácskozás megnyitóján Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a 2016. szeptember 12-én elhunyt Csoóri Sándort idézte: ”a sokfelé szakadt magyarságnak nem kell feltétlenül egyetértenie, de értenie kell egymást”.

Perényi János ausztriai magyar nagykövet üdvözletében ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában szükség lenne egy magyar-német nyelvű iskolára. Megígérte: „mindent, amit nagykövetként tehetek, meg fogom tenni, hogy egy ilyen iskola létesüljön”.

A másfél napos előadás-sorozat kezdetén Holger Kolb, a Német Integrációért és Migrációért felelős Alapítványok Szakértőtanácsának tagja „A migráció, mint politikai kihívás” témájáról beszélt. Utána Christoph Reinprecht, a Bécsi Egyetem tanára a migráció és az integráció szociológiai szempontjaival foglalkozott.

Ekkor került sor a konferencia keretében megtekinthető két kiállítás megnyitójára. Az Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért Dávid Botond fotóművész „Erdély egy gyönyörű nő” című tárlatát mutatta be. Egy másik teremben az Ausztriai Magyar Kutatóintézet által összeállított „1956 a sajtóban” című kiállítás volt látható.

A kávészünet után Lisa Fellhofer, az Osztrák Integrációs Alap munkatársa, munkájuk napi gyakorlatát mutatta be. Sik Endre és Szeitl Blanka a budapesti Társadalomkutatási Intézetének felismeréseiről beszélt „Magyar migránsok Európában” címmel.

Őket még két magyarországi előadó követte. Dickmann Ádám a magyar Központi Statisztikai Hivatal Vándorlásstatisztikai Oszályáról az utóbbi évek Európai Unión belüli magyar migrációjáról beszélt. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, a nemzetpolitikai kihívásokat és az esetleges válaszokat ismertette.

A szombati előadás-sorozat Hollós József ismertetésével végződött, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke az új migránsokról és az általa képviselt szervetek speciális helyzetéről beszélt.

A szombati napot a linzi Márton Árpád Néptánccsoport bemutatója tette még érdekesebbé. Ezután a Közép-burgenlandi Magyar Kórus burgenlandi és vas-megyei népdalokat énekelt.

Vasárnap a középpulyai plébániatemplomban Prälat Molnár Ottó, gráci magyar lelkész tartotta a szentmisét.

A konferencia második napján Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője, előadásában bemutatta a külföldön megjelenő magyar nyelvű sajtó szerepét az integrációban.

Marion Göls, nyelvész is rámutatott arra, hogy az integráció a német nyelvtudás elsajátításával valósulhat meg. K. Lengyel Zsolt, a Regensburgi Egyetem tanára, a bajorországi minta alapján működő magyar nyelvoktatást mutatta be a németországi szórványokban.

A tanácskozás záróeseménye a vasárnap délelőtti pódiumbeszélgetés volt, Nikolaus Berlakovich, parlamenti képviselő, népcsoportok szóvivője (Osztrák Néppárt), Hollós József, a Központi Szövetség elnöke, Jürgen Schabhüttl parlamenti képviselő, (Osztrák Szociáldemokrata Párt), Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, és Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott részvételével.

A tanácskozáson 17 országból közel 300-an vettek részt. A mintegy egy tucat előadást nagy érdeklődés kísérte, amit az előadásokat követő diszkussziók is mutattak. Sőt, a kávészünetekben is a témáról beszélgettek a résztvevők. Az előadások során elhangzott adatok különböző magyar és osztrák forrásokból származtak, ezáltal nagy különbséget mutattak. Egyben azonban azonos a felismerés: a migráció kérdéseivel tudományos alapon kell foglakozni, de a felmerülő problémákat csak a gyakorlatban lehet megoldani.

A magyar kisebbség megmaradásának elengedhetetlen feltétele a magyar nyelv megtartása. Ez csak úgy lehetséges, ha magyar-német tanítási nyelvű óvodák, iskolák indulnak, ahol az új generációk elsajátíthatják a magyar nyelvet, a magyar hagyományokat. A konferencia résztvevői megegyezetek abban, hogy sokkal nagyobb erővel kell ez irányú követelésükkel a nyilvánosság elé állniuk, hogy eredménnyel tudják elérni céljaikat.

A tanácskozás szervezői köszönetet mondtak Felsőpulya városának, valamint a támogató magyar és osztrák intézményeknek.

 

A tanácskozás résztvevői ismét felkérték az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségét a következő „Kufstein” tanácskozás megrendezésére.

 

forrás:http://kozpontiszovetseg.blogspot.be/2016/09/zaronyilatkozat-magyar-migracioaz-eu.html

Megszakítás