Európai választások – 2019. május 23–26.

A következő európai parlamenti választásokra 2019. május 23–26-án kerül sor. Minden felnőtt uniós polgár lehetőséget kap arra, hogy kiválassza, ki képviselje az Európai Parlamentben. Segítsen alakítani Európa jövőjét és szavazzon!

A legutóbbi, 2014. évi európai parlamenti választások voltak a valaha megtartott legnagyobb nemzetek feletti választások. A tét ezúttal még nagyobb. Szavazásával eldöntheti, hogy milyen lesz Európa az elkövetkezendő években.

A 2019. májusi európai parlamenti választások közvetlen hatással lesznek az Ön életére. A választások döntik el, hogy az Unió a következő években milyen lépéseket tesz a munkahelyekkel, a vállalkozásokkal, a biztonsággal, a migrációval és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben.

Mivel Európa mindannyiunké, ezekben a kérdésekben együtt kell döntenünk. Fontos tehát, hogy ne csak Ön, hanem családja, barátai, szomszédai és kollégái is szavazzanak. Ha mindenki szavaz, azzal mindenki nyer.

 

A szavazás menete

Bár vannak közös szabályok a választásokra vonatkozóan, egyes lehetőségek – például a postai úton vagy külföldről történő szavazás – országonként eltérőek lehetnek.

A konkrét részletekről, tehát hogy kik a jelöltek és hogy hol szavazhat, időben tájékoztatást kap. A legfrissebb adatokról a nemzeti választási hatóságnál tájékozódhat.

Ha Ön egy másik uniós országban él, módjában áll ott szavazni európai parlamenti képviselőre. Ha származási országa lehetővé teszi a külföldről történő szavazást, akkor ezzel a lehetőséggel is élhet. Erről nagykövetségén tud tájékozódni. Természetesen azonban csak egyszer, tehát vagy származási, vagy lakóhelye szerinti országában szavazhat, mindkettőben nem.

Forrás: www.europarl.europa.eu

 

Megszakítás