Brüsszelben tanácskozott a Kárpát-medencei Autonómia Tanács

Kibővített ülést tart ma és holnap Brüsszelben a  Kárpát-medencei Autonómia Tanács (KMAT). A tanácskozás első napján, amelyet Tőkés László EP-képviselő vezetett, vendégként jelen voltak Csáky Pál, az MKP EP-képviselője, Deli Andor, a VMSZ EP-képviselője és Bocskor Andrea, a KMKSZ EP-képviselője is.

Az EP-képviselők beszámoltak a KMAT tagjainak az Európai Parlament történéseiről, Csáky Pál, a Petíciós Bizottság alelnöke meghívta a tanács képviselőit a Petíciós Bizottság által szervezett májusi kisebbségvédelmi meghallgatásra is.

A találkozón részt vett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, aki az autonómiatervezetek egységesítésének szükségességéről beszélt, illetve Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, aki a konkrét jogsértések esetében vállalt jogi támogatás lehetőségeit tárta a résztvevők elé.

A tanácskozás második részében nyugat-európai európai parlamenti képviselők számoltak  be azokról a lépésekről, amelyeknek köszönhetően országaikban létrejöttek az autonómiaformák. Mark Demesmaker flamand, Jordi Solé katalán és Herbert Dorfmann dél-tiroli képviselő a társadalmaikban létrejött megoldások részleteit is ismertette, példaként állítva azokat a kárpát-medencei magyar küldöttek elé.

Az MKP-t a tanácskozáson Kőrösi Ildikó alelnök képviseli.

Forrás: Felvidék.ma

Brüsszelben tanácskozik a Kárpát-medencei Autonómia Tanács

 

Megszakítás