Az Európai Parlament elé kerül a kisebbségek védelmének kérdése

A nemzeti kisebbségek számára nagyon fontos döntés született ma az Európai Parlament Petíciós Bizottságának ülésén. A Bizottság 23 támogató szavazattal 2 ellenszavazat mellett megszavazta a Csáky Pál EP-képviselő által kidolgozott határozattervezetet, amelynek címe A kisebbségek védelme és hátrányos megkülönböztetésük tiltása az EU tagállamaiban. A dokumentum ezáltal a Petíciós Bizottság hivatalos javaslatává vált, amelyről február 7-én hoz majd végleges döntést az Európai Parlament plénuma.

Csáky Pál szerint ezzel a lépéssel az Európai Parlament túllépni készül a saját árnyékán.

Az MKP EP-képviselője szerint a javaslat jelentősége abban van, hogy az Európai Unió intézményei eddig elutasították ennek a kérdésnek a kezelését az unión belül. Az Európai Parlament is gyakran hozott hangzatos döntéseket a kisebbségi kérdéskörrel kapcsolatban Ázsia, Afrika és Latin-Amerika vonatkozásában, de elutasította ennek a kérdésnek a kezelését az unión belül azzal a hivatkozással, hogy az tagállami jogkör.

A jelenlegi dokumentum jogi státusza erős, “nem csupán jelentésről, hanem határozatról van szó, amelynek tartalma kötelező érvényű az Európai Bizottság és a tagállamok kormányainak számára. A határozat a legnagyobb teret az őshonos kisebbségek jogai védelmének és mindennemű diszkriminálásuk tiltásának szenteli” – mutatott rá Csáky.

Kifejezetten az unión belüli őshonos kisebbségekkel foglalkozó parlamenti határozatot legutóbb 2005-ben fogadott el a brüsszeli parlament. “A mostani határozat erre a hosszú szünetre és a még fennálló problémák orvoslására, illetve a jogi hézagok betöltésére is felhívja az EU-t” – hangsúlyozta Csáky Pál.

Forrás: hirek.sk

video: https://www.facebook.com/csakypal/videos/883056658538268/

Megszakítás