A régiók és városok európai hete – OPEN DAYS 2016.10.10-13

http://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/events/2016/10/european-week-of-regions-and-cities-2016-open-days

https://www.brussels.be/artdet.cfm?id=4843&agendaid=455

http://ec.europa.eu/regional_policy/regions-and-cities/2016/

https://www.facebook.com/europeanweekofregionsandcities/

Mi ez?

Az OPEN DAYS egy évente megrendezett négynapos, brüsszeli központú rendezvény, amelynek során a régiós és városi közigazgatásban dolgozó tisztviselők, valamint szakértők, oktatók és kutatók oszthatják meg egymással a regionális és városfejlesztés területén kialakult bevált módszereiket és ismereteiket. A rendezvény emellett az EU kohéziós politikájának fejlesztésével kapcsolatos politikai kommunikáció elismert fóruma is, amely ráirányítja a döntéshozók figyelmét arra, hogy az uniós döntéshozásban a régiók és városok szempontjait is figyelembe kell venni. Az OPEN DAYS a legnagyobb ilyen jellegű európai nyilvános rendezvény.

Mi történik tulajdonképpen a rendezvényen?

Október elején mintegy 6000 résztvevő és 600 felszólaló gyűlik majd össze Brüsszelben Európa minden részéből, sőt még Európán kívülről is, hogy részt vegyen a regionális és helyi fejlesztéshez kapcsolódó mintegy 100 workshopon, a vitákon és hálózatépítő programokon, illetve különböző kiállításokat tekintsen meg. A szervezők a programot minden évben az uniós menetrend aktuális súlypontjaihoz igazítják. Az OPEN DAYS-en a részvétel díjtalan.

Miért fontos a régiók és városok hete?

A régiók és városok részt vesznek a legtöbb uniós szakpolitika végrehajtásában. Az EU-ban a nemzeti szint alatti közigazgatási szervekhez kapcsolható a közkiadások egyharmada (évi 2100 milliárd euró) és a közberuházások kétharmada (mintegy 200 milliárd euró). Az utóbbit sok esetben az uniós jogszabályokhoz igazodva kell elkölteni.

Honnan származik az „OPEN DAYS” elnevezés?

A Régiók Bizottsága – a regionális és helyi képviselők uniós közgyűlése – még 2003-ban azzal kereste meg az Európai Unió mellett működő brüsszeli helyi és regionális képviseleteket, hogy „nyílt napok” keretében egy időben nyissák meg kapuikat a látogatók előtt. Az évek során a kezdeményezésből nagyszabású éves rendezvény fejlődött ki, amelyben az Európai Bizottság és más érintett szereplők is részt vesznek.

Kik a szervezők?

Az OPEN DAYS-t az EU Régiók Bizottsága (RB) és az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG REGIO) közösen szervezi. A szervezők minden évben – rendszerint januárban – partnerkereső felhívást tesznek közzé az az évi OPEN DAYS rendezvényhez. Ennek nyomán, rendszerint a tavasz folyamán, kiválasztanak szerte Európából több mint 200 partnert: régiókat és városokat, amelyeket jellemzően tematikus csoportokba sorolnak („regionális partnerségek”), vállalatokat, pénzintézeteket, nemzetközi szövetségeket és felsőoktatási szervezeteket. A partnereknek közös érdeklődésre számot tartó szemináriumokat kell szervezniük, gyakran az európai strukturális és beruházási alapok vagy más uniós programok végrehajtásának témakörében.

Megszakítás